Sivka
Mlade liste dodajajo kot začimbo ribam, teletini, divjačini, omakam, salamuram in enolončnicam . Ponekod pripravljajo tudi aromatičen sivkin kis in sivkino žganje ali liker. Sveže sivkine cvetove je mogoče kandirati in uporabiti za okrasitev sladic. Primerna je še za dišavljenje sadnih solat, želejev in sladoleda, izdelavo sirupa in aromatiziranje shrankov. Sveže sivkine cvetove je mogoče kandirati in uporabiti za okrasitev sladic. Tudi čebele imajo rade sivko, ki daje dober med. Sivka odganja molje, odišavlja prostore, iz nje delajo dišeče zeliščno milo.
- Dodatne informacije
Dodatne informacije
Latinski naziv | Lavandula officinalis |
---|---|
Čas presajanja sadik | IV-IX |
Sadilna razdalja (med rastlinami X med vrstami) | 70×80 cm |
Višina rastline | 30-60 cm |
Življenjski cikel | trajnica |
Pakiranje | lonček P10 |