Bob
Skoraj pozabljena stročnica. “Recimo bobu bob”, pravi pregovor. Kako ironično. Večina ljudi ga namreč šteje samo za debelo vrsto fižola, čeprav to ni. Bob in fižol sta le sorodnika, pri čemer je bob na naših tleh “staroselec”, fižol pa “priseljenec”. Bob so v Sredozemlju poznali že več kot šest tisoč let pred našim štetjem. Pred krompirjem in fižolom je bil bob pomemben vir rastlinskih beljakovin. Bob obiramo od junija naprej. Podobno kot pri fižolu in grahu, tudi pri bobu lahko uživamo mlade stroke. Najpogosteje pa uporabljamo zrnje, najprej mlado, nato suho. Zrnje pripravljamo enako kot fižol: v raznih enolončnicah, juhah, golažih, paprikaših, zelenjavnih napitkih ali v kombinaciji s krompirjem. Iz boba lahko pripravimo tudi odlična peciva ali pa zmleta zrna dodamo moki pri pripravi kruha.
- Dodatne informacije
Dodatne informacije
Latinski naziv | Vicia faba |
---|---|
Čas presajanja sadik | III-VII |
Sadilna razdalja (med rastlinami X med vrstami) | 20×40 |
Pridelek (od presajanja sadik) | 95 dni |
Pakiranje | lonček P10 |