SOLATA

Lactuca sativa

Je rastlina hladnih predelov, zelo dobro uspeva pri 10°C do 20°C. Pri višjih temperaturah je nagnjena k prezgodnjemu cvetenju. V poletnem času zato izbiramo sorte, ki so odpornejše na višje temperature. Zahteva rodovitna tla, ki zadržujejo vodo. Sejance presajamo, ko imajo pet do šest listov. Sadimo jo večkrat zapored v razmiku enega do dveh tednov. Manjše sorte sadimo na 15 cm narazen, večje pa 30 cm. Če raste solata počasi, je treba gnojiti z dušičnimi gnojili. V suhem vremenu jo zalivamo.

GLAVNATA


Solata - Canasta

BATAVIA RUBIA - ESTIBALIZ

Je v tipu Lede, krhkolistna glavnata solata primerna za pridelavo v spomladanskem in jesenskem času. V razvoju je zgodna, hitro izoblikuje uporabno glavo, ki lahko dosega težo več kot 1 kg. Listi so svetlo zeleno rumene barve, je izredno okusna. Sorta je tolerantna na nizke temperature in uhajanje v cvet, je pa manj tolerantna na visoke julijske in avgustovske vročine, kjer se odsvetuje proizvodnja te solate.

Solata - Canasta

CANASTA

Solata Canasta je krhkolistna sorta, ki jo lahko sejemo celo leto. Glave so okrogle rozete z nazobčanim in rdeče obarvanimi listnim robom. Dobro prenaša poletno vročino pa tudi zimski mraz.

Solata - Eole

EOLE - PRIPOROČAMO!

Solata Eole je v tipu ljubljanske ledenke primerna je za celoletno pridelavo na prostem. Rastlina že zgodaj v vegetaciji oblikuje lepo oblikovano glavico. Rastlina je zelo odporna na uhanje v cvet, je odličnega okusa z zanesljivim pridelkom. Doseže težo do 1kg.

Solata - Masaida

ICE WAVE

Solata Ice Wave je kristalka za vzgojo na prostem in v plastenjakih (tunelih). Primerna je za spomladansko in poletno pridelavo. Oblikuje zelo lepe in čvrste glavice z ravnimi zunanjimi listi, zaradi česar je posebno odporna na glivične bolezni. Doseže težo do 800g.

ROZETA


Solata - Bacchus

SANGUINE

Temno rdeč Lollo Rosse tip solate za celoletno pridelavo. Oblikuje rozeto, listi pa so značilno nazobčani in intenzivno sijoče temno rdeče barve.

Solata - Comice

COMICE

Solata Comice je krhkolistna solata primerna za pomladansko in jesensko pridelavo na prostem. Rastlina oblikuje široko, rahlo pokončno polodprto rozeto, ki je dobro napolnjena z svetlo zelenimi, rahlo nakodrami listi.

Solata - Exquise

EXQUISE

Solata Exquise je krhkolistna solata primerna za celoletno pridelavo na prostem. Sklenjena, dobro napolnjena odprta rozeta s nakodrami, svetlo zelenimi listi. Solata je zelo odporna na uhajanje v cvet.

MEHKOLISTNA


Solata - Novappia

NOVAPPIA

Zgodnja sorta, lahka za vzgojo, primerna od spomladi do jeseni. Odporna na plesen (HR). Teža glave je 600 - 700 g.

HRASTOV LIST


Hrastov list - Quelio

KYRIO

Solata Kyrio je v tipu hrastovega lista. Zelo uravnotežena rastlina z debelejšimi listi. Svež izgled in atraktivna zelena barva. Primerna je za celoletno pridelavo.

Hrastov list - Flambine

SAXO

Solata Saxo je v tipu rdečega hrastovega lista. Odličen kompromis med intenzivno rdečo barvo, volumnom, težo in odpornostjo. Primerna je za celoletno pridelavo.

ZIMSKA SOLATA


Solata - Bistra

BISTRA

Solata Bistra je krhkolistna solata, ki jo sejemo spomladi in jeseni. Dobro prezimi. Glava je zelo velika, ploščato okrogla, bledo zelene barve in čvrsta. List je mehurjast, listni rob pa je rahlo valovit in rdečkast.

Solata - Nansen

RJAVKA

Odlična domača sorta. Zimska mehkolistna solata, ki spomladi oblikuje velike glavice zeleno-rjavo rdeče barve. Je domača, slovenska sorta, izredno prilagojena na naše podnebje (odlično prezimi) in zato tudi zelo okusna.

Solata - Nansen

NANSEN

Solata Nansen je mehkolistna glavnata solata. Spomladi oblikuje rumeno zelene glavice. Da bolje prezimi jo prekrijemo.

Solata - Rjavka

VEGORKA

Mehkolistna solata Vegorka spomladi oblikuje velike glavice zeleno-rjavo rdeče barve. Je domača slovenska sorta, izredno prilagojena na naše podnebje (odlično prezimi) in je zato zelo okusna.
Solata - Vegorka

SELLINA

Solata Sellina je primerna za pridelavo na prostem ali v zaščitenih prostorih. Odlična tolerantnost na nizke temparature. Rozete dosežejo težo do 500g.