RADIČ

Cichorium intybus L.

Potrebuje sončno lego in hranljiva, vlažna tla. Sadika naredi odprto listno rozeto in glavo z zunanjimi listi, ki je velika približno kot pest, trdna in tehta od 200 do 600 g. Jeseni moramo biti z radiči potrpežljivi, saj tvorijo glavice šele, ko je dovolj hladno. Je odlična in zdrava solata. Vsebuje zdravilno grenčino intybin, ki mu daje specifični okus in pospešuje prebavo.


BELI


placeholder image

PANDORA (ŠTRUCAR)

Značilne cilindrične oblike s svetlo zelenimi listi. Doseže težo do 800g. Primeren za pridelavo v rastlinjakih in tunelih. Priporočena razdalja sajenja 40x40 cm.


PISANI


placeholder image

CASTELFRANCO

Je srednje zgodnja sorta, ki ne prezimi. Okrogle glavice z zelenimi in rdeče pegastimi listi so odličnega in nekoliko grenkega okusa. Grenke sestavine (intybin) radiča uravnavajo prebavo, pospešujejo cirkulacijo krvi in telesno presnovo. Podobno kot Palla Rosa jeseni oblikuje prikupne glavice, zeleno rumene barve z rdečimi pegami.

RDEČI


placeholder image

PALLA ROSA 2

Je zgodnja sorta, ki ne prezimi na prostem. Okrogle glavice z vinsko rdečimi listi, ki so odličnega in nekoliko grenkega okusa. Pobiramo ga jeseni in zgodaj pozimi.

placeholder image

PALLA ROSA 5

Je srednje zgodnja sorta, ki pa ni odporna na zmrzal. Ima kompaktne okrogle glavice z vinsko rdečimi listi, ki so odličnega in nekoliko grenkega okusa. Pobira se ga oktobra in novembra. Teže glavic dosežejo 250 do 300 gr.

placeholder image

TREVIŠKI

Je zgodnja sorta, ki prezimi na prostem. Okrogli, ozki, zeleni listi oblikujejo čvrsto rdečo glavico v majhni rozeti. Suličasti listi so primerni za rezanje.