PASTINAK

Pastinaca sativa

Pastinak je stara in že skoraj pozabljena vrsta zelenjave, ki danes ponovno pridobiva na priljubljenosti. Ta sladka, škrobnata zimska korenovka je zdrava zamenjava za krompir, saj je odličen vir prehranskih vlaknin, vitaminov, rudnin in hkrati vsebuje le malo kalorij. Sadike pastinaka ne sadimo v zemljo, ki je bila pognojena s hlevskim gnojem saj le te ne prenaša. Zrasli bodo dolgi, beli koreni, ki jih zaradi odpornosti na mraz lahko izkopavamo iz zemlje tudi v toplejših zimskih dneh. Da dobi svoj značilen poseben okus, mora malo zmrzniti saj se zaradi mraza začne škrob spreminjati v sladkor in tako bo svetlo rumeno do belo meso korena le še bolj aromatično.


Pastinak - Palace F1

PALACE F1

Pastinak Palace F1 je primeren za skladiščenje, ima lepo korenasto obliko, visoki donos. Presaja se ga od marca do sredine maja.

NASVET:

Marsikdo se sprašuje, zakaj se sušijo listi zelene, luštreka ali pastinaka. Zelo verjetno je vzrok v naletu zelenine muhe, ki se že nekaj let pojavlja tudi pri nas. Muha izleže jajčeca na liste. Iz njih se razvijejo žerke, ki jih najdete na osušenih listih pod povrhnjico. Otipate jih kot zadebeljeni del lista. Zaviramo jih s sistemskim insekticidom, preventiva pa so proti insektne mreže, ki pa morajo biti prisotne ves čas vzgoje, saj ima muha več generacij letno.