PARADIŽNIK

Solanum lycopersicum

Potrebuje veliko sonca, bogato gnojena tla in dovolj vode. Raste naj ob opori, glavna stebla visokih paradižnikov lahko zrastejo do 2,5 m. Plodovi so rdeči, rumeni, oranžni ali rožnati ter okrogli, ploščati, hruškasti ali jajčasti, različnih velikosti. Paradižnik jemo surov ali kuhan. Na prosto ga presajamo, ko so nočne temperature višje kot 7°C in ni več nevarnosti slane. Vse sorte paradižnika je potrebno v suhem vremenu zalivati.


ZGODNJI PARADIŽNIKI


Paradižnik - Carmello F1

CARMELLO F1 Syngenta

Paradižnik Carmello F1 je Indeterminanten (visok), mesnat (»Beef«), grozdasti paradižnik. Srednje močne rasti, dobro ravnotežje med rastjo in rodnostjo. Odlikuje ga izredna aroma in okus. Enako dober za vzgojo v plasteniku ali na opori na prostem. Na grozdu je 5-7 plodov kateri so rahlo ploščato okrogle oblike, povprečne teža ploda znaša 170-190g. Dozori zgodaj.

Paradižnik - Cemilia F1

CEMILIA F1

Zgoden, bujen in zelo roden hibrid, 4-6 plodov v grozdu, teže 220-250 g, okroglo ploščate oblike, intenzivno rdeče barve, tanke lupine in odličnega okusa. Pridelava v plastenjakih in na prostem.

Paradižnik - Degheio F1

DEGHEIO F1

Paradižnik Degheio F1 je zgoden hibrid tipa Marmande z mesnatimi plodovi. Močna rastlina s kratkimi internodiji. Zgodnja sorta primerna za konzerviranje. Plod tehta od 200-240 gramov.

Paradižnik - H11 F1

H11 F1

Paradižnik H11 je ideterminanten (visoki) debeloplodni mesnat paradižnik v tipu Monte Carlo. Primeren je za vzgojo v zgodnji spomladi ter poletju v nizkih tunelih in na prostem. Rastlina je močna ter kompaktna s kratkimi internodiji. Okusni plodovi so mesnati, okroglo sploščeni, teže 220 do 250g. Dozori zgodaj.

Paradižnik - Horus F1

HORUS F1

Paradižnik Horus F1 je sorta, katera ima lepe izenačene plodove, kateri dosežejo težo 140g. V grozdih povprečno zraste 4-6 plodov. Odporen na Verticillium, Fusarium, Tmv in Cladosporium.

SREDNJE ZGODNJI


Paradižnik - Gardel F1

GARDEL F1

Paradižnik Gardel F1 je srednje zgodnja, bujna sorta, s ploščato okroglimi plodovi. Plodovi so čvrsti, teža posameznega plodu je 190-230g.

Paradižnik - Novosadski jabučar

NOVOSADSKI JABUČAR

Paradižnik Novosadski jabučar je srednje zgodnja, visoka sorta, s ploščato okroglimi plodovi. Sorta je primerna za takojšnjo uporabo. Teža posameznega plodu je tudi 250-300g.

Paradižnik - Optima F1

OPTIMA F1

Paradižnik Optima F1 je srednje zgodnja sorta. Poleti in jeseni je primeren za vzgojo na prostem in v plastenjakih, celo leto (tudi pozimi) pa v rastlinjakih. Rastline so močne in zdrave. Oblikuje velike, okrogle, mesnate in zelo okusne plodove, težke do 250 g, ki so odporni na pokanje.

Paradižnik - Saint Pierre

SAINT PIERRE

Stara tradicionalna sorta francoskega paradižnika. Klasični okroglo rdeči paradižnik z mehkim mesnatim deležem. Dobra izbira za omake ali konzerviranje. Obrodi srednje zmerno. Obdrži se tudi v hladnejših območjih vse do zmrzali.

POZNI


Paradižnik - Volovsko srce

VOLOVSKO SRCE

Paradižnik Volovsko srce je požlahtnjena domača pozna sorta. Mesnat paradižnik značilne "srčaste" oblike, za pripravo okusnih solat. Vedno naj raste na isti gredi. Teža posameznega plodu lahko doseže tudi do 800g.

Paradižnik - Homestead

HOMESTEAD

Paradižnik Homestead je pozna sorta. Plodovi te sorte niso nagnjeni k pokanju. Ta paradižnik je pravi velikan saj lahko doseže težo tudi do 1000g.

CEPLJENI


Paradižnik - Albenga

COUR DI BUE D'ALBENGA

Cepljeni paradižnik Cour Di Bue D'Albenga je solatni paradižnik rebraste oblike. Plodovi so veliki, težki in zelo okusni. Dozorevanje je srednje zgodnje. Plodovi dosežejo težo 220-260g.

Paradižnik - Elisir F1

ELISIR F1

Cepljeni paradižnik Elisir F1 je zgodnja, grozdasta sorta. Ima odličen okusu in je zelo odporen proti boleznim. Primeren je za notranjo ali zunanjo gojenje. Na grozdu je 6-8 plodov kateri v povprečju dosežejo 120-140g.

PELATI


Paradižnik - Adamo Green F1

ADAMO GREEN F1

Paradižnik Adamo Green F1 je srednje zgodnja sorta, indeterminantne rasti, s podolgovatimi plodovi v tipu San Marzano. Primeren je za vzgojo tako na prostem kot pokritih površinah v spomladansko poletnem času. Plodovi se uporabljajo tako v sveži potrošnji kot za predelavo. Teža plodov je 100-150g.

Paradižnik - Corsaro F1

CORSARO F1

Paradižnik Corsaro F1 je srednje zgodnja sorta v tipu San Marzano s plodovi, kateri so podolgovati, dolgi cca 12 cm, z zelenim obročem, rahlo koničasti, povprečna teža 150 gramov. Tako v zaščitenem prostoru kot na prostem je pokazal zmerno odpornost proti apikalni nekrozi zaradi pomanjkanja kalcija.

Paradižnik - Kero F1

KERO F1

Srednje zgodnja determinantna sorta pelata, ki je dobro prilagodljiva na različne razmere, še posebej dobro prenaša vročino. Plodovi dosežejo težo 120 g. Odlična izbira za omake.

Paradižnik - Kero F1

SIBARI F1

Sibari F1 je determinantni (nizki) tip paradižnika. Plodovi v tipu »S. Marzano« so zelo čvrsti, povprečna teža 100-110 gramov, rdeče barve, brez zelenega obroča v popolni zrelosti. V dozorevanju je srednje zgodnji. Primeren za ročno in strojno obiranje, za sveži trg, predelavo in sušenje.

ČEŠNJEV


Paradižnik - Cherry Belle F1

CHERRY BELLE F1

Visok (indeterminanten), odporen, zelo roden paradižnik češnjevec, ki se dobro prilagaja različnim klimatskim in vremenskim razmeram. Ima okrogle, svetleče rdeče okusne plodove. Primeren je za vzgojo v tunelih in rastlinjakih. Uporabljamo ga svežega in zamrznjenega. Dozorevanje je srednje zgodnje. Na grozdu zraste 12 - 14 plodov. Povprečna teža posameznega plodu je okoli 20 g.

Paradižnik - Paki F1

PAKI F1

Paradižnik Paki F1 je zelo zgodnja sorta indeterminantnega češnjevega paradižnika. Plodovi so klasične okrogle oblike. Odporen na verticilijsko in fuzarijsko uvelost. Na grozdu zraste 8-10 plodov. Povprečni plod ima 25g.

Paradižnik - Prezioso F1

PREZIOSO F1

Paradižnik Prezioso F1 je nova vrsta češnjevca. Plod je gladko okrogel z intenzivno svetlo rdečo barvo. Dozorevanje je srednje zgodnje. Na grozdu zraste 14-18 plodov. Povprečna teža ploda doseže 15-20g.

Paradižnik - Strillo F1

STRILLO F1

Paradižnik Strillo F1 je srednja zgodnja sorta češnjevca. Plodovi imajo izrazito sladek okus in so odporni na pokanje Na grozdu zraste 14 - 16 plodov. Povprečna teža ploda doseže 15 g.

Paradižnik - Valido F1

VALIDO F1

Paradižnik Valido F1 je indeterminanten tip paradižnika, srednje bujnega habitusa. Dozorevanje je zgodnje. Hibrid je primeren za vzgojo na prostem in pokritih površinah. So izredno okusni, lepe sijoče rdeče barve in imajo obliko datelna. Na grozdu zraste 10-12 plodov. Plodovi so teže 15-25 gr.

NIZKI


Paradižnik - Bobcat F1

BOBCAT F1 Syngenta

Paradižnik Bobcat F1 je najbolj prodajani srednje zgodnji hibrid v segmentu nizkih (determinantih) paradižnikov. Razrašča se v obliki grma. Ni potrebno trgati zalistnikov. Listna masa dobro pokriva plodove in jih varuje pred soncem. Plodovi so mesnati (»beef tip«), izredno veliki, težki 200-300 g. Barva ploda je izenačena, plodovi so trdni, čvrsti in dobro odporni na pokanje. Je izredno okusen in aromatičen paradižnik z visoko vsebnostjo suhe snovi in je odličen za kuhanje. Priporoča se vzgoja na nizki opori (količek) ali brez podpore na foliji (2 rastline na m2).

POSEBNI


Paradižnik - Black Krim

BLACK KRIM

Paradižnik Black Krim je zgodnja sorta katera prihaja iz otoka Krim v Črnem morju. Ta redki in izjemni paradižnik ima temno rdeče plodove. Je rahlo slanega okusa (kar je odlično za tiste, ki ne želijo paradižnikom dodajati soli). Na grozdu je povprečno 6 plodov kateri dosežejo težo 150-180g.

Paradižnik - Tumbling Tom

TUMBLING TOM RED/YELLOW

Paradižnik Tumbling Tom je najboljši balkonski paradižnik. Ta zgodnji češnjevec obrodi bogate pridelke sočnega in sladkega okusa. Je enostavna sorta za gojenje tako na prostem kot v rastlinjakih. Primeren tudi za obešanke in korita. Doseže višino 30cm.

Paradižnik - Yellow pearshaped

YELLOW PEARSHAPED

Paradižnik Yellow pershaped ima obliko hruške in je idealen za dekoracijo. Zgodnja, močno rastoča sorta z bogatim pridelkom plodov, kjer posamezen plod tehta pribl. 20g. Primerno za gojenje na prostem in pod steklom.