PAPRIKA

Capsicum annuum

Sadimo jih na sončna, zavetna mesta in v precej globoka, rodovitna in dobro odcedna tla s srednjimi vsebnostmi dušika. Sadike sadimo na prosto šele, ko mine nevarnost zmrzali. Paprike redno zalivamo, da preprečimo odpadanje listov in popkov. Med rastno dobo dodajamo na dva tedna uravnovešeno gnojilo v prahu ali v tekočini. Sadimo jo 50 cm narazen. Rastline lahko napadejo uši, v rastlinjakih pa so zelo nevarni rdeči pajki, bele mušice in tripsi. Če rastlinam primanjkuje kalija, se na dnu ploda pojavi gniloba.


BELA BABURA


Paprika - Barbie F1

Bagoly F1

Razvije močan koreninski sistem, ki omogoča dobro oskrbo rastline z vodo in hranili, tako da kontinuirano nastavlja plodove. Plodovi so »kvadratični«, rahlo podolgovati z debelim mesom. Enostavna za vzgojo na prostem in tudi zelo rodna. Odporna proti površinski gnilobi plodov, katere vzrok je pomanjkanje kalcija in stres. V tehnološki zrelosti, v kateri jo je najbolje pobirati, je rumene barve. V končni (fiziološki) zrelosti preide v rdečo barvo. Povprečna teža plodov je 200 g.

Paprika - Bobita F1

BOBITA F1

Paprika Bobita F1 je hibrid bele babure z visečimi, velikimi belimi plodovi z veliko mesa. Teža ploda znaša od 140 do 180g. Sorta je primerna za gojenje v rastlinjakih in na prostem.

Paprika - Alpina

Flamingo tip ISTRA

Visoko roden hibrd paprike, ki lahko da ob primerni agrotehniki do 5 kg plodov po rastlini. Izenačeni plodovi so bledo rumene do zelene barve, ki kasnej prehajajo v rdečo barvo.

Paprika - Blondy F1

MADONNA F1

Zgoden hibrid paprike pravilnih kvadratnih plodov, teže 180-190 g. Barva plodov je svetlo rumena,kasneje prehaja v rdečo barvo. Primerna za pridelavona prostem in v zaščitenem prostoru.

Paprika - Šorok šari

ŠOROK ŠARI

Paprika Šorok šari je srednje zgodnja sorta, primerna za manj intenzivno pridelovanje. Je zelo mesnata babura z bledo rumenimi, izredno okusnimi plodovi, primernimi za svežo uporabo, kisanje in kuhanje. V tehnološki zrelosti v kateri jo je tudi naj bolje pobirati je rumene barve. V končni (fiziološki) zrelosti pa preide v rdečo barvo. Povprečne značilnosti ploda: teža 160g, dolžina 10cm, obseg 23cm in debelina stene 8-10mm.

ZELENA BABURA


Paprika - Kalifornijsko čudo

CALIFORNIA WONDER

Paprika Kalifornijsko čudo je srednje zgodnja temno zelena babura, ki v zrelosti prehaja v rdečo barvo. Plodovi so veliki, debeli, mesnati in sladkega okusa. Odlična paprika za takojšno uporabo in predelavo.

Paprika - Stanley F1

STANLEY F1

Paprika Stanley F1 je srednje zgoden hibrid s temno zelenimi plodovi, ki v tehnološki zrelosti prehajajo v rdečo barvo. Dobra rodnost in stabilen pridelek. Povprečne značilnosti ploda: teža 270 - 300 g, dolžina 15 cm, obseg 27 cm in debelina stene 4 - 6 mm.

KONIČASTA PAPRIKA


Paprika - Mórahalom F1

MÓRAHALOM F1

Paprika Mórahalom je hibrid bele koničaste paprike v tipu Madžarske. V dozorevanju je zgodnja. Primerna je za proizvodnjo na prostem in v tunelih. Njen habitus je srednje bujen. V tehnološki zrelosti, v kateri jo je tudi najbolje pobirati, je rumene barve. V končni (fiziološki) zrelosti preide v rdečo barvo. Povprečne značilnosti ploda: teža 120 - 150 g, dolžina 16 cm, obseg 19 cm in debelina stene 5 -7 mm.

Paprika - Kaptur F1

KAPTUR F1

Paprika Kaptur F1 je srednje zgodnja hibridna paprika s koreninami iz Balkana. Primerna je za odprto polje ali tunele. Odlična za ajvar in pečenje. Ima zelo dolgo obstojnost plodov po pobiranju. V tehnološki zrelosti je zelene barve. V končni (fiziološki) zrelosti pa preide v rdečo barvo. Povprečne značilnosti ploda: teža 150-200g, dolžina 16-20cm, obseg 20cm in debelina stene 5-8mm.

Paprika - Kurtovska kapia

KURTOVSKA KAPIJA

Paprika Kurtovska kapija je pozna sorta, katere plodovi so podolgovati, bočno sploščeni, temno zeleni in intenzivno rdeči. Primerna sorta za pečenje in vlaganje. V tehnološki zrelosti je zelene barve. V končni (fiziološki) zrelosti pa preide v rdečo barvo.

Paprika - Slonovo uho

SLONOVO UVO

Paprika Slonovo uvo imenovana tudi "kozji rog". Plodovi so podolgovati, bočno sploščeni, prehajajo iz zelene v rdečo barvo. Sorta je do 3x večja od Kurtovske kapije. Primerna za pečenje in vlaganje. Povprečne značilnosti ploda: teža 220g, dolžina 17cm, obseg 24cm in debelina stene 4-6mm.

PAPRIKA PARADIŽNIK


Paprika - Eszter f1

ESZTER F1

Paprika Eszter F1 je močno rastoča hibridna sorta z velikimi, visečimi, belimi in sladkimi plodovi. Paprika je zelo mesnata. Tehnološko zreli plodovi so beli in zorijo v rdeče. Zgodnja sorta, ki je le malo občutljiva za pomanjkanje svetlobe, dobro prenaša visoko temperaturo, nenehno in zanesljivo rodi plodove. Povprečne značilnosti ploda: teža 100-150g, dolžina 6cm, obseg 26cm in debelina stene 11mm.

POSEBNE


Paprika - Hamik F1

ACADYA F1 (rumena), ASHDODNA F1 (rdeča), ORANGADYA F1 (oranžna)

Mini sladke paprike s hrustljavim mesom izredno sladkega okusa in malo semen. Habitus je srednje bujen z velikim številom cvetov. Ima visok donos in je primerna za vzgojo v loncu. Plodovi so podolgovati dimenzije 7-8 cm x 3-4 cm. Paprike ob dozorevanju spremenijo barvo. Ko začne plod rasti, najprej zraste v velikost, nato začne debeliti meso, na koncu pa se še obarva. Papriko sicer lahko odtržemo in pojemo v katerikoli fazi želimo, vendar pa je plod popolnoma zrel šele, ko v celoti spremeni barvo.

Paprika - Yolo Wonder - Ametista F1

MAVRAS F1

Bujna rastlina z zgodnjim dozorevanjem, ki ima zelo atraktivne vijolične plodove. Plodovi rastejo redno in zelo izenačeno. Povprečne značilnosti ploda: teža 150 - 160 g, dolžina 8 - 10 cm, obseg 18 cm.

Paprika - Bigold F1

MOHAY F1

Paprika Mohay F1 je srednje zgodnja močno rastoča hibridna sorta z velikimi, belimi in zelo mesnatimi plodovi. Paprika je primerna za odprta področja in rastlinjake. V tehnološki zrelosti je zelene barve. V končni (fiziološki) zrelosti pa preide v rumeno barvo. Povprečne značilnosti ploda: teža 220-250g, dolžina 15cm, obseg 23cm in debelina stene 5-7mm.

Paprika - Palladius F1

DAIOMOS F1

Zelo roden hibrid, Lamuyo-tip paprike, plodovi dolgi 3/4, primerna za proizvodnjo v plastenjakih, zelo zgodnja, kompaktna rastlina, plodovi zelo zdravi in veliki 10x15 cm, odpornost: PMMB-1-2-3, TSWV.