JAGODE

Jagode sodijo med jagodičevje. Sadeži različnih sort jagod se razlikujejo po obliki in barvi. Široka paleta sega od divje gozdne jagode z majhnimi plodovi do velike gojene jagode. Barva sadeža je lahko svetlo rdeča ali temno rdeča, izredna aroma pa je skupna vsem sortam jagod. Jagode se odlično skladajo z mlečnimi izdelki, kot so jogurt, smetana in sladoled. Jagode so bogate z vitaminom C, vsebujejo veliko kalija in mangana, ki je pomemben za rast, presnovo in živčevje. Zamrznjene jagode izgubijo del arome, ker ob zamrzovanju popokajo celične stene. Jagode vsebujejo veliko mineralov (železo, natrij, kalcij, kalij, fosfor), različne sadne kisline, provitamin A ter vitamine B1, B2 in C. Jagode veljajo za staro preizkušeno domače zdravilo proti slabokrvnosti in bledici. Nekateri ljudje so alergični na jagode in dobijo koprivnici podobne mehurjaste izpuščaje, ki pa kmalu izginejo. Jagode lahko posadite v zemljo (tla), v lonec ali korito. Ne pozabite na občasno zalivanje. Okoli rastlin naredite kupe zemlje, 35-40 cm visoke in pokrijte s folijo. Razdalja med vrstami je 80 cm. Z nožem izrežite v folijo križaste odprtine in jagode posadite skozi odprtine. Rastline posadite 30 cm narazen. Takoj zalijte. Pozimi zemlja ne sme biti niti izsušena, niti namočena.


ENKRAT RODNE (LETNE)


Jagode - Elsanta

ELSANTA

Jagoda Elsanta so srednje zgodnja sorta z debelimi, aromatičnimi plodovi. Velja za eno najokusnejših sort. Ne uspeva na težjih zemljiščih.

GOZDNE


Jagode - Rügen

RÜGEN

Jagode Rügen imajo aromatične plodove, relativno velike za divje jagode. So večkrat rodne, prija pa jim bolj senčna lega.

VEČKRAT RODNE (MESEČNE)


Jagode - Albion F1

ALBION F1

Jagode Albion F1 imajo atraktivne rdeče cvetove. Jagode so zelo dobrega okusa.

Jagode - Durban F1

DURBAN F1

Jagode Durban F1 imajo atraktivne rdeče cvetove. Jagode so zelo dobrega okusa.

Jagode - Elan F1

ELAN F1

Jagode Elan F1 so preizkušena sorta, zelo primerna za korita in obešanke. Zelo aromatična jagoda. Rodi od konca junija do pozebe.

Jagode - Milan F1

MILAN F1

Jagode Romina F1 so roza cvetoče jagode. Odlično rastejo v tunelih in v loncih.

Jagode - Ostara

OSTARA

Jagode Ostara uživajo v vsaki zemlji, zato jih lahko posadimo kjerkoli. So hitro prilagodljive vsakim razmeram in povsod dajejo rezultate. Te rastline imajo rade sonce. Jagode gojite na sončnem mestu, saj bodo tako sladkejše.

Jagode - Toscana F1

TOSCANA F1

Jagode Pisana F1 so roza cvetoče, stožčaste oblike odlično rastejo v tunelih in v loncih.