FEFERONI IN ČILI

Capsicum annuum

Feferoni so grmičaste rastline, ki zrastejo tudi do višine 2m. Listi so dolgi približno 10 cm, trdni in ovalni. Feferoni cvetijo spomladi ali poleti, odvisno od sorte. Plodovi so različnih oblik in barv, lahko so sladki ali pekoči. Rastline morajo biti razsajene na gredi 60 cm narazen, gojimo jih tako kot paprike, le da potrebujejo več vode. Feferoni dajejo vsem jedem potrebno ostrino! Pozor: feferoni lahko povzročajo resne opekline v ustih ali občutne želodčne in prebavne tegobe.


FEFERONI


PEKOČI


Feferoni - Damian F1

DAMIAN F1

Zelo pekoč, srednje roden čili. Plod je dolg do 9 cm in se obarva iz zelene v rdečo.

SLADKI


Feferoni - Lombardo

LOMBARDO

Sladki feferoni Lombardo so rumeno zelene barve, dolgi do 15 cm, primerni so za svežo uporabo in za vlaganje. Proizvajajo se na prostem, dobro prenesejo tudi manj ugodne razmere.

ČILI


Čili - A Mazzeti

A MAZZETTI (kajenski poper)

Čili A Mazzetti ali kajenski poper so kompaktna rastlina, primerna za pridelavo v loncih. Plodovi so valjasti, dolgi 4-6 cm, na vrhu koničasti in razporejeni v šopkih. Stene so tanke, barva plodov v popolni zrelosti preide v bleščeče rdečo. Okus je pikanten.

Čili - Habanero

HABANERO - Chocolate/Orange/Red Caribbean/White

Čili Habanero prihaja iz amazonske regije. Nezreli so zeleni z dozorevanjem pa spreminjajo barvo. Najbolj običajne barve so oranžna in zelena. Radi imajo vroče podnebje, z močnim jutranjim soncem in zemljo s pH 5 do 6. V dolžino merijo 2-6 cm. Na lestvici pikantnosti oz. Scovillova lestvica se uvršča v sredino.

Čili - Jalopeno

JALAPENO

Čiliji Jalapeño so srednje veliki, podolgovato okrogli čiliji, kateri dosežejo končno velikost 5 -10 cm in težo od 100 -120 g. Na lestvici pikantnosti oz. Scovillovi lestvici se uvrščajo med manj pekoče čilije, zato so primerni za začetnike.

Čili - Red Cherry

RED CHERRY SMALL F1

Srednje zgodnji čiliji, ki so primerni za rastlinjake ali zunanjo uporabo. So okrogle, posamezni plod je težak približno 30g. V tehnološki fazi so temno zelene barve, ki pa se v fiziološki zrelosti spremeni v rdečo.

Čili - Trinidad Scorpion

TRINIDAD SCORPION

Čili Trinidad Scorpion se uvršča v sam vrh pikantnosti oz. Scovillove lestvice. Na vrhu lestvice se je obdržal dobra tri leta nakar ga je leta 2012 izpodrinil čili Carolina Reaper, kateri velja še danes za najbolj pekočega na svetu. Čili je dobil ime po zaslugi svoje oblike saj njegov konec spominja na zadek škorpijona.