JEDILNE BUČKE

Cucurbita pepo, Cucurbita moshata, Cucurbita maxima, Momordica charantia

Zrele bučke zrastejo v dolžino do 40 cm in tehtajo okrog 2 kg. So enoletne vzpenjavke ali grmičaste rastline. Manjši kot je plod, tem bolj nežen in rahel okus ima.Plodovi so različnih oblik in velikosti, za prehrano uporabljamo zelo mlade plodove z mehko in tanko lupino, ki je lahko zelena, bela, rumena ali progasta. Meso plodov je belo do svetlozeleno s številnimi majhnimi, mehkimi in užitnimi semeni. Bučke imajo relativno nevtralen okus, surove bučke imajo rahlo orehov okus. Z rednim pobiranjem vzpodbujamo cvetenje in rast. Bučke so vrtnine toplih predelov.


CUKETNE


Bučke - Diamant F1

DIAMANT F1

Bučke Diamant F1 so kompaktne, temno zelene bučke, cilindrične oblike, dolge 18-20cm. Primerne za tunele rastlinjake in za na prosto.

Bučke - Orelia F1

LEMONA F1

Zucchini bučka zlato rumene barve, cilindrične oblike. Meso je okusno in sladko z večjo vsebnostjo beta karotena. Pri nižjih temperaturah so mladi listi rahlo rumene barve, kar je za to sorto značilno. Dozorijo 65 dni po presajanju. V dolžino zrastejo 20-25cm.

Bučke - Greyzini F1

GREYZINI F1

Bučke Greyzini F1 so zgoden hibrid z grmičasto rastjo. Prve plodove obiramo že 47 dni po presajanju. Rastline imajo zbito rast. Nastavljajo veliko število ženskih cvetov, kar zagotavlja visoke pridelke. Plodovi imajo značilno barvo (svetlo zeleno belo), po obliki so cilindrični, z lahkoto se trgajo in zelo dobro prenašajo transport.

Bučke - Rondo F1

RONDO F1

Bučke Rondo F1 so zelo zgoden in roden hibrid okrogle bučke. Plodovi rastejo na grmičku. Rastlina nastavlja veliko število ženskih cvetov, kar zagotavlja visoke pridelke.

Bučke - RSAT 15627 F1

SAT 15627 F1

Zgoden hibrid bučk SAT 15627. So temno zelene barve in okrogle oblike. Povprečna teža bučk 250-300 gramov.

Bučke - Supremo F1

SUPREMO F1

Bučke Supremo F1 so kompaktna rastlina z malo bodicami in globoko nazobčanimi listi. Plodovi so cilindrični, srednje temno zelene barve.

MUŠKATNE BUČKE


Bučke - Muscade de Provence

MUSCADE DE PROVENCE

Bučka Musade de Provence je muškatna, ploščato-okrogla buča. V zrelosti je plod sivo oranžne barve, barva mesa je intenzivno oranžna, ki ima močan okus in težo od 4 do 8 kg. Primerna je za skladiščenje.

MASLENKE ALI BUTTERNUT


Bučke - Sibelle F1

SIBELLE F1

Bučke Sibelle F1 dozorevajo srednje zgodno, plodovi so lepe izenačene hruškaste oblike atraktivnega izgleda, 2-3 plodovi/rastlino, rezistentna na pepelasto plesen. dosežejo težo 1-1,5 kg

HOKAIDO BUČKE


Bučke - Potimarron F1

POTIMARRON F1

Bučke Potimarron F1 dozorevajo zgodaj, so zelo okusne, intenzivno oranžne barve, katerih plodovi dosežejo težo 1-2 kg.

OSTALE VRTNE BUČE


Buča - Atlantic giant

ATLANTIC GIANT

Buča Atlantic giant je velikanka oranžne barve, ki ima rebrasto lupino in oranžno meso. Raste od maja do polne zrelosti v oktobru. Največja buča je dosegla težo do 500 kg, kar je rekord iz leta 1996.

Bučke - Sweet dumpling

Festival tip: SWEET DUMPLING

Bučke Festivalso ene slajših bučk. So manjše, ploščato rebraste oblike z belo lupino in zelenimi črtami. Notranjost je mesnata in nežno oranžne barve.

Bučke - Sweet dumpling

Gleisdorfer tip: GOLICA

Zgodnja sorta buč za olje. Sadimo jih od konca aprila do sredine maja z medvrstno razdaljo 140-210 cm. Buče imajo visoko vsebnost olja (45-46%). Doseže težo 2-3 kg.

Bučke - Patison Custard White

PATISON CUSTARD WHITE

Zgodnja sorta patišonk z belimi plodovi zanimive zvezdne oblike. Razrastejo se v grmiček. Ne smemo pustiti, da plodovi preveč zrastejo, saj so tako slabšega okusa. Majhni plodovi so primerni za vlaganje.