BLITVA

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris

Blitva ima malo kalorij, vsebuje pa veliko kalija, kalcija, magnezija, železa, folne kisline, vitaminov B1, B2, beta karotina in veliko vitamina C. Poleg tega vsebuje blitva številne bioaktivne snovi, ki jim pripisujejo različne zdravilne učinke. Blitva vsebuje tudi oksalno kislino, podobno kot špinača in rabarbara. Žal lahko blitva v določenih okoliščinah (podobno kot špinača in rdeča pesa) vsebuje tudi veliko nitrata, ki se lahko razvije v zdravju škodljiv nitrit. Zato blitve ne smemo pogrevati, jedem z blitvo pa moramo dodajati velike količine vitamina C. Stebla blitve po okusu nekoliko spominjajo na beluše.


SREBRNOLISTNA


Blitva - Delta

DELTA

Blitva Delta ima velike liste in močna stebla. Primerna spomladi, jeseni in pozimi ampak v zaprtih prostorih. Visoka odpornost na razcvet. Priporočeni razmik med vrstami je 25 cm med njimi pa 5-10 cm.

VEČBARVNA


Blitva - Bali

BALI

Blitva Bali je univerzalna. Ima lepe rdeče peclje, zaradi česar je zelo atraktivna v kulinariki. Listi so temni, ovalne oblike in rahlo mehurjasti. Primerna je tudi kot baby solata za rezanje. Raste 45 dni.